05. Scheduled EC 7.0 Economic Census Enumerator & SupervisorsAssessments Exam Quations Answer



Q1. Who will do Economic Survey ?.
(A) Superviser 


(B) Enumerator 


(C) VLE 


(D) None of above


Answer :-
(C) VLE  

Q2. What do we cover in Economic Census ?.

(A) Economic Activity of Country 


(B) Economic Activity of Every district 


(C) Economic Activity of Every Village 


(D) Economic Activity of Every Household


Answer :-
(D) Economic Activity of Every Household.


 Q3. Abbreviation of UFS?.

(A) Urban Frame Survey


(B) Union Frame Survey 


(C) Unique Frame Survey


(D) None of above


Answer :-
(A) Urban Frame Survey


 Q4. Where are UFS blocks created __________?.

(A) Rural 


(B) Urban 


(C) Rural & Urban Both


(D) Non of above


Answer :-
(B) Urban 


Q5. If UFS Blocks are created in Urban, then what is the equivalent unit created in Rural area ?.

(A) Enumeration City


(B) Enumeration village 


(C) Enumeration process 


(D) Enumeration Block


Answer :-
(D) Enumeration Block


 Q6. What does IV unit mean ? .

(A) Investment Unit 



(B) Inovation Unit 


(C) Investigator Unit 


(D) None of above


Answer :-
(A) Investment Unit 


 Q7. IV Unit is present between _____and ____?.
 
(A) between town and blocks within the town


(B) between district and blocks within the District


(C) betweenVillage and blocks within the Village


(D) between city and blocks within the City


Answer :-
(A) between town and blocks within the town 


Q8. What is Enumeration Block ?.

(A) Smallest unit of distribution of Urban area


(B) Smallest unit of distribution of Rural area


(C) Smallest unit of distribution of Urban & Rural area


(D) None of above
 

Answer :- (B) Smallest unit of distribution of Rural area


Q9. Who is required to visits Enumeration Block ?.
(A) VLE
(B) Supervisor
(C) Enumerator
(D) B & C both



Q10. What is Economic Census house ?.

(A) Separate bell & name plate


(B) Common main entrance from road / Staircase


(C) Separate main entrance from road / Staircase


(D) None of above


Answer :-
(C) Separate main entrance from road / Staircase

हेल्लो दोस्तों कैसे हो आप सब, आप लोग भी यदि किसी exam की तयारी कर रहे होंगे तो हमें निचे comment बॉक्स में comment करके जरुर बताये | दोस्तों हम आपको लिए नए नए सामान्य ज्ञान इस blog में डालते रहते है ताकि आप किसी भी exam की तयारी कर सकते है | दोस्तों यदि आप लोगो को ये सामान्य ज्ञान अच्छे लगे तो प्लीज हमें निचे comment box में comment करके जरुर बताये और हा इस सामान्य ज्ञान को अपने दोस्तों और Social Media जैसे Facebook, Whatsapp, Twitter आदि में Share जरुर करे ताकि सभी लोग तक ये सामान्य ज्ञान पहुच सके |
||धन्यवाद आपका दिन शुभ हो ||

Post a comment

0 Comments